Kacang Soya |
a) Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung
b) Isoflavin soya
dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit
barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis
dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi
masalah simptom mati-haid.
c) Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran
darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan,
mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan
dan mencegah pigmentasi kulit.
d) Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3,
asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan
protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain
itu, proses penuaan dapat diperlahankan.
e) Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang
soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di
dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan