Uque Kids Station

Uque Kids Station
A Station of Gorgeous and Fabulous Babies and Kids Apparel

Jumaat, 27 September 2013

Tidur Bersama Anak (Co-Sleeping)

Kebanyakan ibu bapa hari ini berpendapat bahawa anak sepatutnya tidur di dalam bilik mereka sendiri. Tetapi tahukah anda bahawa kajian menunjukkan anak yang tidur bersama ibu bapa akan membentuk sahsiah yang lebih baik.

Co-sleeping atau tidur bersama anak banyak manfaatnya kepada ibu dan anak. Sebagai salah satu metode asuhan semula jadi, co–sleeping perlu diamalkan oleh semua ibu bapa tanpa ragu-ragu.  
Tidur adalah rutin harian yang amat penting di dalam kehidupan anak di mana ia otaknya akan berkembang ketika mereka sedang lena. Badan juga dalam keadaan rehat sepanjang tempoh tidur yang mengambil masa lapan hingga sembilan jam sehari bagi bayi peringkat usia kurang dari setahun. Kurang tidur mengakibatkan sistem keimunan menjadi lemah dan proses tumbesaran terganggu. Co-sleeping atau tidur sekatil dengan anak adalah idea terbaik agar keluarga yang sejahtera dapat dibentuk dengan cara yang lebih alami.
Kenapa co-sleeping disarankan? 
1. Menggalakkan penyusuan susu ibu
Bayi yang tidur bersama dengan ibunya akan lebih mudah disusukan. Hal ini kerana kedudukan bayi yang lebih dekat dengan ibunya. Pada bulan-bulan pertama, si kecil akan kerap terjaga untuk menyusu. Co-sleeping akan membantu ibu menyusukan bayi dengan lebih mudah tanpa perlu banyak bergerak dan turun dari katil. Ia malah mudah untuk lena semula setelah kekenyangan. 
2. Mencegah SIDS (Sindrom Kematian Bayi Mengejut)
Dengan mempraktikkan co-sleeping, ibu bapa akan sentiasa memantau posisi tidur anak. Risiko berlakunya SIDS sering kali disebabkan oleh kelalaian ibu bapa dapat dikurangkan kerana ibu bapa yang mengamalkan co-sleeping lebih kerap tersedar untuk menyusukan atau menukar lampin. 
3. Berasa lebih selamat
Anak anda akan berasa lebih selamat kerana dikelilingi ibu dan ayahnya ketika tidur. Ini menjamin kualiti tidur yang lebih baik.Ibu dan bapa juga tidak perlu risau keadaan anak kerana anak berada di depan mata. 
4. Hubungan rapat ibu dan anak
Kajian menunjukkan keluarga yang mengamalkan co-sleeping akan mempunyai hubungan yang rapat, mesra dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. 
5. Membentuk karakter anak yang lebih kukuh  
Co-sleeping baik untuk pembentukan karakter anak. Kajian menunjukkan anak lelaki yang tidur bersama ibu bapanya daripada lahir sehingga usia lima tahun mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi berbanding rakan-rakannya yang lain. Bagi anak perempuan pula, mereka dikenal pasti lebih berfikiran terbuka peka dan berempati pada persekitaran. 
6. Anak mempunyai kelakuan yang lebih positif
Kajian juga menunjukkan anak-anak yang mengamalkan co-sleeping akan lebih positif dan mendapat penilaian yang lebih tinggi di sekolah. Malah kajian bertajuk  Nonreactive Co-sleeping and Child Behavior: Getting a Good Night's Sleep All Night Every Night yang dilakukan kan oleh Heron, 1994 menunjukkan anak-anak yang tidak mengamalkan co-sleeping agak sukar dikendalikan, kurang gembira, lebih mudah mengamuk dan sukar didekati. 
7. Mengurangkan masalah kesukaran untuk tidur bagi anak
Co-sleeping dapat membantu ibu bapa menyelesaikan masalah anak susah untuk tidur dengan mengajak anak tidur bersama-sama. 
8. Memberikan kepuasan mendidik dengan lebih tinggi dalam mendidik
Cara asuhan ini akan memberikan tahap kepuasan yang lebih tinggi kepada ibu bapa. Hal ini kerana ibu bapa dan anak sentiasa bersama-sama dan tahu perkembangan anaknya daripada masa ke semasa. 
9. Ibu bapa lebih sensitif dengan keperluan anak
Co-sleeping menjalinkan hubungan erat antara ibu bapa dan anak. Ini akan memberikan rasa sensitif kepada ibu dan bapa untuk memenuhi keperluan si manja mereka. 
10. Lebih selamat daripada katil bayi
Ketahuilah co-sleeping adalah lebih selamat daripada menidurkan mereka di katil bayi. Hal ini kerana anda boleh memantau anak anda dengan lebih mudah dan mengelakkan SIDS.
 DO & DON’TS
  •  Jika anda mempunyai bayi kecil, jarakkan ia dengan kakak atau abangnya kerana mereka lebih cenderung untuk lebih lasak dan khuatir akan menyebabkan kecederaan pada bayi.
  • Sentiasa letakkan bayi anda pada posisi berbaring untuk mengurangkan risiko SIDS.
  • Pastikan kepala anak anda terbuka semasa tidur.
  • Pastikan kepala katil anda tidak mempunyai bukaan  yang boleh memerangkap kepala bayi anda.
  • Pastikan tilam anda sesuai dengan selesa dalam bingkai katil supaya bayi anda tidak akan menjadi terperangkap di antara kerangka dan tilam.
  • Elakkan meletakkan bayi di atas permukaan yang terlalu lembut untuk tidur seperti sofa  bed yang empuk atau tilam air.
  • Usah menggunakan banyak bantal dan selimut di atas katil. Gunakan hanya satu helai selimut untuk tidur. 
  • Hindari minum alkohol atau penggunaan ubat-ubatan atau dadah yang boleh membuatkan anda tidak sedar diri.
INFO
Usia yang sesuai untuk memulakan tidur berasingan ialah pada usia lima tahun.
(Sumber: Majalah Pa&Ma September 2012)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...